DİSDER, Destekli İstihdam Derneği sadece “İş arayanlara değil”, İstihdam sağlayanlara yani işverenlere de destek vermektedir.

 

DİSDER, Destekli İstihdam Derneği

Çalışmak ve iş gücünün bir parçası olmak isteyen Başta Zihinsel Engeli Olan Gençler Olmak Üzere, Gelişimsel Yetersizliği  Olan Bireylerin * eşit koşullarda çalışmaları * ücretli bir işe sahip olmaları* güvenli iş koşullarında çalışmaları* eşit fayda sağlamaları * kariyer geliştirme fırsatına sahip olmaları* işte desteklenmeleri* ve işte kalıcılığın sağlanması üzerine tasarlanmış “destekli istihdam modeliyle” faaliyet göstermek üzere kurulmuş, İŞVERENLERE DE REHBERLİK SAĞLAYAN, Özel İstihdam Derneğidir

 

Destekli istihdam özel bir çalışma alanını ifade etmektedir. Aşağıda destekli istihdamın siz iş verenler için neden önemli olduğunu ve DİSDER’in sizlere nasıl yardımcı olabileceği ile ilgili bilgiler bulacaksınız.

Disder Destekli İstihdam Modeli’nin İşverenler İçin Faydaları

Kendini işine adamış ve yüksek motivasyonu olan işçilerden faydalanabilmek

Genellikle bir engeli olan bireyler iş sahibi olabilmek ve bu işi devam ettirmek için zorlu süreçlerin üstesinden gelmektedir.Destekli istihdam yüksek motivasyonu ve işe adanmışlığı olan ayrıca çalışmak için fırsata ihtiyacı olan bireyleri açık pozisyonlarda destekler.

Kaynaştırmayı geliştirmek için profesyonel destek alabilme

Destekli İstihdam Derneği yöneticileri ve İş Koçları, işverenleri işe alım, işe başlama ve işi öğrenme aşamalarında devamlı olarak destekler ve bireylerin ihtiyacı olduğu sürece destek vermeye devam eder. DİSDER İş Koçları, işveren ve çalışan işte başarıya ulaşıldığından emin olana kadar, destek bırakılmaz.

İŞ VEREN İÇİN ENGELLİ ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU HİBELER VE TEŞVİKLER

(BU BAŞLIK İÇİN AYLİN HN DAN DESTEK ALINABİLİR)

 

Hangi işyerlerinin engelli işçi çalıştırma yükümlülüğü vardır? İş yerlerinin çalıştırılması gereken engelli sayısı neye göre belirlenir?

Gerek özel sektörün, gerekse kamu sektörünün yasa ile engelli çalıştırmaları zorunlu hale getirilmiştir.

Özel Sektörde engelli çalıştırma yükümlülüğü;

  • 50 ve üzerinde işçi çalıştıran iş yerlerinde, çalışan sayısının % 3’ü kadar engelli işçi çalıştırmakla yükümlüdür.

(Örnek: 100 kişi çalıştıran özel bir şirket 3 engelli işçi çalıştırmalı)

 

Devlete ait işyerlerinde engelli çalıştırma yükümlülüğü;

  • Devlete ait iş yerlerinde, çalışan sayısının % 4’ü kadar engelli işçi çalıştırmakla yükümlülüğü vardır.

       (Örnek: 100 kişi çalıştıran bir devlet kurumu 4 engelli işçi çalıştırmakla yükümlü)

 

İşverenler çalıştırmakla yükümlü oldukları işçileri İŞKUR’ aracılığı ile sağlarlar. Ancak dilerlerse kendileri de bulup, İŞKUR’un ilgili birimine tescil ettirebilirler. 50 sayısının tespitinde aynı işverenin aynı il sınırları içerisindeki bütün işyerlerinde çalıştırdığı toplam işçi sayısı dikkate alınıyor. Yer altı ve su altı işlerinde engelli işçi çalıştırılamıyor. İşyerlerindeki işçi sayısının tespitinde de yer altı ve su altı işlerinde çalışanlar hesaba katılmıyor.

 

Engelli Çalıştıran İşverene Sağlanan Avantaj

Devlet engelli çalıştıran işverene “prim avantajı” sağıyor.

Bir işveren engelli birey çalıştırdığında “engellilerin işveren primi” asgari ücret üzerinden Devlet tarafından karşılanmaktadır. Engelli işçi teşvikinden işçi çalıştıran bütün işyerleri faydalanabiliyor. Bu teşvikten faydalanabilmek için 50 işçi çalıştırma zorunluluğu bulunmuyor.

 

İş Veren İçin Engelli Birey Çalıştırmanın Sağladığı Diğer Avantajlar

Engellilerin bireylerin çalıştığı işletmelerde verimlilik artışı

 Yapılan çalışmalar kaynaştırmanın işletmede ki iş gücü için oldukça verimli olduğunu göstermiştir. İşletmedeki yenilikleri, üreticiliği, işletme performansını olumlu yönde etkilediğini ve satış miktarını arttırmada etkili olduğu görülmüştür.

Sektörde itibar kazanmak

Ulaşılmak istenen müşteri kitleleri genellikle içinde bulunulan topluma katkı sağlayan ve engelli birey çalıştıran işletmeleri tercih etmektedirler. DİSDER’in sunduğu Destekli istihdam, işletmenizde sosyal sorumluluk projelerini desteklemek için güzel bir adımdır.

DİSDER aracılığı ile işe alımlarda işveren masraflarında azalma

DİSDER’in engelli bireylerin iş alımı aşamasında verdiği destekler iş alım ile ilgili işveren masraflarının azaltılmasını sağlar. DİSDER’in verdiği destekli istihdam hizmetleri ücretsizdir.

İşten çıkartma sayısında azalma (İşçi değişimlerinde (turnover) azalma)

Dünya ve ülke deneyimleri destekli istihdam modeliyle istihdam edilen bireylerin çalıştığı iş ortamlarında, diğer çalışan personelin moralini olumlu yönde etkilendiği için işçi turnover’ında azalmada olabilmektedir. DİSDER tarafından işe yerleştirilen çalışanınız bir engelle karşılaştığında DİSDER’de görevli  İş Koçlarımız, sizin ve çalışanınızın sorunlarını çözmede yardımcı olarak, işçi turnover’ının azalmasına ve böylece deneyimli elemanların sağladığı iş gücünün korunmasına yardım eder.Böylece yeni işe alım ve işçi eğitimi aşamasında yapılan ek masrafların oluşmasını engellenmiş olur.