Engeli Olan Bireylerin Çalışma Hakkının Geliştirilmesinde Destekli İstihdam: Çok Disiplinli Çalıştayı Başarıyla Gerçekleştirildi.

12-14 Şubat 2025 / İstanbul

TÜBİTAK 2223-B Yurt İçi Bilimsel Etkinlik Düzenleme Programı kapsamında desteklenen “Engeli Olan Bireylerin Çalışma Hakkının Geliştirilmesinde Destekli İstihdam: Çok Disiplinli Çalıştay” 12-14 Şubat 2025 tarihleri arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Destekli İstihdam Çalıştayı, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Destekli İstihdam Derneği (DİSDER), Yeditepe Üniversitesi, İstanbul Galata Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirildi.

Çalıştay, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Prof. Dr. Serap İnal, Prof. Dr. Feryal Subaşı ve DİSDER – Destekli İstihdam Derneği Başkanı Ali İhsan Bilir’in açılış konuşmalarıyla başladı. Açılışta konuşan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Esra Güneş, destekli istihdama katkı sağlayan tüm kurum, kuruluş ve kişileri kutladı. Destekli istihdama olan desteklerinin devam edeceğini dile getirerek organizasyonu gerçekleştiren Düzenleme Kurulu’na teşekkür etti. Açılış konuşmalarında söz alan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Bülbül ise zihinsel etkilenimi olan bireylerin topluma entegre edilmesinin önemine değinerek, her bireyin iş gücüne katılımında fırsat eşitliğinden yararlanması gerektiğini vurguladı.

Çalıştayın Konuşmacıları: Çalıştayın önemli konuşmacılarından biri olan Christy Lynch, İrlanda merkezli KARE kuruluşunun kurucusu ve eski CEO’sudur. Ayrıca, Avrupa Destekli İstihdam Ağı’nın (European Union of Supported Employment – EUSE) kurucularından ve eski başkanlarındandır. 40 yılı aşkın kariyeri boyunca, zihinsel engelli bireylerin destekli istihdamı konusunda önemli çalışmalar yapmış ve destekli istihdam modelinin Avrupa’da ve dünya genelinde tanınması ve uygulanması için çaba göstermiştir. Türkiye’de destekli istihdam modelinin yaygınlaştırılması amacıyla DİSDER ile ortak çalışmalar yürütmüştür. 2024 yılında İzmir’de gerçekleştirilen destekli istihdam eğitimine de katkıda bulunarak bilgi ve deneyimlerini paylaşmıştır. Çalıştayda, destekli istihdam ile ilgili eğitimler vererek dünya örneklerini katılımcılarla paylaşmış ve katılımcıların sorularına yanıtlar vermiştir.

Çalıştayda Ele Alınan Başlıklar:

  • Destekli İstihdam: Yerleştir, Eğit, Sürdür Modeli
  • Kişiselleştirilmiş İstihdam
  • Dünyadaki ve Türkiye’deki Destekli İstihdam İyi Uygulama Örnekleri
  • Kamu Kuruluşları ve Özel Sektörde Destekli İstihdama Bakış
  • Destekli İstihdam ve Politikaların Planlanması

Prof. Dr. Serap İnal “Destekli İstihdamda Destekleyici Teknolojiler” konusunu ele alırken, İstanbul Galata Üniversitesi’nden Prof. Dr. Feryal Subaşı “Kişiselleştirilmiş İstihdam” konusunda bilgiler aktarmıştır. Çeşitli STK’lar, şirketler ve İzmir Belediyesi Engelli Birimi yetkilileri, sahada gerçekleştirdikleri başarılı destekli istihdam projelerini katılımcılarla paylaşmıştır.

Destekli istihdamın yaygınlaştırılması için politika önerileri oluşturulmuş, mevzuat değişikliklerine yönelik sunumlar gerçekleştirilmiş ve toplantıya katılan yetkililere öneriler iletilmiştir. Çalıştayın son gününde, Ziraat Bankası Kütüphanesi binasında engelli bireyler ile birlikte gerçekleştirilen saha uygulamalarıyla etkinlik tamamlanmıştır. Program, Christy Lynch’in kapanış konuşması ve katılımcıların toplu fotoğraf çekimi ile sona ermiştir.

Destekli İstihdam Çalıştayı, ilgili kurumların ve bireylerin destek ve katkılarıyla her yıl düzenli olarak gerçekleştirilmeye devam edecektir.

Çalıştaya Katılım Gösteren Kurum, Kuruluş ve Bireyler:

  • Millî Eğitim Bakanlığı yetkilileri,
  • İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri,
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstihdam Bürosu yetkilileri,
  • Çeşitli ilçe belediyelerinin istihdam bürosu yetkilileri,
  • Türkiye’nin farklı üniversitelerinden öğretim üyeleri,
  • Özel Eğitim Meslek Okullarının yöneticileri ve öğretmenleri,
  • Sivil toplum örgütü yetkilileri (STK’lar),
  • Şirket yetkilileri,
  • Sahada zihinsel etkilenimi olan bireylerle çalışan profesyoneller,
  • İş koçu olarak sahada çalışmayı arzu eden bireyler,
  • Aileler ve konuyla ilgilenen diğer kişiler.

Çalıştayda Ulaşılan Amaç ve Hedefler:

  1. Mevcut Durumu Değerlendirmek: Engelli bireylerin istihdam edilmesine yönelik mevcut yasal çerçeve, uygulamalar ve karşılaşılan zorluklar ele alındı.
  2. Destekli İstihdamı Doğru Anlamak: Destekli İstihdam’ın doğru algılanması amacıyla Christy Lynch destekli istihdam hakkında detaylı bir eğitim verdi ve deneyimlerini paylaştı. Prof. Dr. Serap İnal, Prof. Dr. Feryal Subaşı, Prof. Dr. Atilla Cavkaytar, DİSDER YK Başkanı Ali İhsan Bilir ve birçok akademisyen ile sahada iyi destekli istihdam uygulamaları ve projeleri yürüten profesyoneller deneyimlerini aktardı.
  3. Çok Disiplinli İş Birliği Sağlamak: Akademisyenler, kamu kurumları, özel eğitim meslek okulları, özel sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, istihdam gerçekleştiren birimlerin yetkilileri, sahada zihinsel etkilenimi olan gençlerle çalışan profesyoneller ve aileleri bir araya getirildi ve kapsamlı çözüm önerileri geliştirildi.
  4. Yasal ve Kurumsal Öneriler Geliştirmek: Destekli istihdamın yaygınlaştırılması için politika önerileri ve mevzuat değişikliklerine yönelik yol haritaları tartışıldı.
  5. İyi Destekli İstihdam Uygulama Örneklerini Paylaşmak: Başarılı destekli istihdam uygulamalarını inceleyerek Türkiye’de uygulanabilir modeller geliştirmesi tartışıldı.
  6. Şirketlerin Rolünü Güçlendirmek: Özel sektörün engelli istihdamına yönelik farkındalığının arttırılması ve iş yerlerinde kapsayıcı politikalar oluşturulmasının teşvik edilmesi üzerine beyin fırtınası yapıldı.
  7. Ailelerin ve Toplumun Katılımını Artırmak: Engelli bireylerin çalışma hakkına ilişkin toplumsal farkındalığın artırılması ve ailelerin bu sürece daha aktif katılımını sağlamasına yönelik fikirler tartışıldı.